Medicinale werking

Goed voor hart- en bloedvaten
Hart- en vaatziekten zijn doodsoorzaak nummer een in Nederland. Zaak dus om je daar tegen te wapenen. Gelukkig kun je zelf veel doen. Bijvoorbeeld veel groenten en fruit eten. En uit onderzoek blijkt dat vooral het eten van uien gezond is. Mensen die volop uien eten hebben een lager risico op sterfte door hart- en vaatzieken dan mensen die geen uien eten. De reden dat uien je lichaam helpen beschermen tegen hart en vaatziekten ligt waarschijnlijk aan het hoge gehalte aan quercetine. Quercetine is een speciale soort flavonoïde, een antioxidant die ook veel voorkomt in thee, rode wijn en appels. In het algemeen geven de meeste wetenschappelijke onderzoeken aan dat het gunstig is voor hart- en bloedvaten om voedingsmiddelen te gebruiken die veel flavonoïden bevatten. Thee levert weliswaar wat meer quercetine, maar quercetine uit uien wordt beter opgenomen in je lichaam.

Bescherming tegen vrij radicalen
Antioxidanten helpen het lichaam beschermen tegen vrije radicalen. Dat zijn schadelijke stoffen die in het lichaam ontstaan door roken, luchtverontreiniging, zonlicht en de normale stofwisselingsprocessen.
Als vrije radicalen niet onwerkzaam worden gemaakt door antioxidanten kunnen ze schadelijk worden. Ze spelen bijvoorbeeld een rol in het veroorzaken van verschillende ziekten, zoals diverse soorten kanker. En ze ondermijnen je weerstand. Antioxidanten beschermen je dus daartegen. Het is daarom belangrijk om te zorgen voor voldoende beschikbare antioxidanten. Vitamine C, vitamine E en bètacaroteen zijn bekende voorbeelden. Maar ook de zogenoemde bioactieve stoffen in groenten en fruit behoren ertoe. En juist uien blinken er in uit. Ze bevatten wel vijf tot 10 keer zoveel als andere groenten.

Vezelleverancier
In 100 g ui zitten net zoveel vezels als in 1 snee bruinbrood. En dat is mooi meegenomen. Want over het algemeen eten we in Nederland veel te weinig vezels. Vezels zijn belangrijk voor een goede stoelgang. Ze geven een verzadigd gevoel en blijken ook nog eens te kunnen beschermen tegen hart- en vaatziekten. De vezels die in je voeding zitten, worden in je lichaam niet verteerd. Maar dat wil niet zeggen dat ze niks doen. Ze houden je stoelgang gaande en vormen een mooie voedingsbodem voor nuttige bacteriën die in je darmen zitten. Je darmbacteriën kunnen daardoor hun werk goed doen.

Vol vitamines en mineralen
Uien zijn, net als andere groentesoorten een bron van vitamines en mineralen. In de ene groentesoort zit veel van dit, in de andere veel van dat. Door groentesoorten te variëren en door te combineren krijg je vanzelf van alles voldoende binnen. De belangrijkste vitamines in uien zijn vitamine B6, foliumzuur, vitamine C, kalium en magnesium.

Door gebruik van ui haal je gemakkelijker je 2 ons groenten per dag
Bij gezond eten hoort het eten van 2 ons groenten per dag. Dat is soms lastig te halen, want 2 ons groenten is een flinke hoeveelheid. De meeste Nederlanders halen die hoeveelheid niet. Eigenlijk maar krap 125 g per dag. Uien kunnen uitkomst bieden. Want uien tellen uiteraard ook mee als groente, terwijl je dat vaak niet eens in de gaten hebt! Dat komt omdat uien vaak verstopt zitten in gerechten, soepen, sauzen en salades. Buit die kracht van ui uit! Bak eens wat uiringen mee met het vlees, of verwerk ui in soepen en sauzen. Met een half uitje heb je al snel een kwart van de aanbevolen hoeveelheid groenten per dag.

Bron; www.ui.nl

Wist u dat?
Privacy Statement Disclaimer Sitemap
Er heeft zich een fout voorgedaan