Top kok Sjoerd Bakker

Als topkok gebruik ik vaak de ui als ingrediënt. Niet alleen als smaakmaker maar ook voor de presentatie. Een gerecht kun je fantastisch opmaken met garnering van een rode ui of een sjalot. De ringen geven niet alleen een leuk effect en een heerlijke smaak, het oog wil ook wat!

In mijn vak merk ik dat de ui vaak wordt onderschat als ingediënt in gerechten bij mensen thuis. Vaak is dit ontwetendheid. Mensen weten soms niet hoe lang je uien kunt bewaren? En hoe zorg je dat je ogen niet gaan tranen? Hoe komt de aromatische smaak van de ui het best tot zijn recht? Daarnaast kun je ook heel makkelijk een ui zelf kweken in de eigen tuin. Hieronder leest u een aantal wetenswaardigheden en tips!

Bewaren en schoonmaken
Uien kun je enkele weken bewaren op een koele, droge plek buiten de koelkast.
- Snij uien pas kort voor gebruik. Het vocht uit de ui kan na het snijden snel bitter gaan smaken. 
- Bij het pellen en hakken van uien gaan de ogen tranen, omdat hierbij de vluchtige oliën vrijkomen. Deze oliën prikkelen de ogen en neusgaten. Hoe sterker en sappiger een ui, hoe meer je ogen gaan tranen. Er zijn veel huismiddeltjes en tips tegen tranende ogen. De meeste moeten helaas met een korreltje zout worden genomen, maar hier volgen een paar tips waarvan mensen zeggen dat ze helpen:

1. Leg de uien een paar uur in de koelkast of een paar minuten in het vriesvak.
2. Pel de uien onder water. Onder water hakken wordt natuurlijk wel lastig...
3. Probeer door je mond adem te halen en niet door de neus. De chemische stoffen bereiken namelijk de traanklieren door je neus.
4. Als je veel kleine uitjes moet schoonmaken, blancheer ze dan kort voor het pellen. Dit beperkt de vrijkomende stof tijdens het pellen.
5. Snij bij het schoonmaken als laatste de wortelbasis weg. Dit deel van de ui bevat de hoogste concentratie stoffen die de tranen veroorzaken.
6. Een oude volkswijsheid zegt dat kauwen op een korst brood tijdens het pellen voorkomt dat je ogen gaan tranen. Of dit waar is, is de vraag...

Keukentips
- Bakken in wat boter, margarine of olie geeft uien de lekkerste smaak. Pas wel op dat je ui niet te donker bakt, want daardoor wordt de smaak bitter. 
- Stoof kleine uitjes eens ongesneden mee in stoofschotels of soepen. Heel decoratief! 
- Het lang meestoven van uien maakt de smaak zachter. Maar bij gebakken vlees (zoals biefstuk en karbonade) is het juist heel lekker om op het laatst nog wat uiringen mee te bakken. Dat geeft het bakvet en het vlees extra pit. 
- Kook een uitje mee met peulvruchten, voor een zacht uiaccent. 
- Gebruik ui in (groenten)bouillon. Laat de schil zitten: daardoor krijgt de bouillon een mooie goudgele kleur. Verwijder de ui na het trekken van de bouillon.

Tuintips
Zelf uien kweken? Het opkweken van plantuien en sjalotten is snel en gemakkelijk. Hou er rekening mee dat uien van eigen grond vaak veel pittiger zijn. 
- Het zaaien van uien kan in de winter binnenshuis onder glas, of vanaf maart in de volle grond. Zodra de plantjes een paar centimeter zijn, kun je ze uitdunnen. Regelmatig wieden is belangrijk, omdat het wortelsysteem van de uien snel wordt overwoekerd. Uien houden van een zonnig plekje en moeten bij droog weer worden begoten en gesproeid. 
- Laat de uien na de oogst drogen op een droge, winderige plek, zoals de schuur. Volgroeide uien zijn op een koele plaats enkele maanden houdbaar.
Wist u dat?
Privacy Statement Disclaimer Sitemap
Er heeft zich een fout voorgedaan